LISTA CARTILOR DIN BIBLIOTECA
Biblioteca Serafim Duicu a luat fiinta in anul 1992 aproape simultan cu procesul educational promovat de fundatie. Fapt usor de inteles deoarece, la orice nivel de complexitate materialul informational de specialitate este indisolubil legat de activitatea de invatamant.
Sediul Bibliotecii se afla in cadrul Campusului Dimitrie Cantemir beneficiind de o cladire proprie, cu arhitectura specifica, in incinta careia este situata si sala de lectura.
Coordonarea activitatii Bibliotecii este asigurata de catre Consiliul Bibliotecii alcatuit din reprezentanti ai facultatilor si Scolii Postliceale Dimitrie Cantemir. Achzitionarea fondului de carte se realizeaza consecutiv identificarii cerintelor informationale pe baza continutului curricular de specialitate. Documentele din patrimoniul Bibliotecii sunt inregistrate conform normelor si standardelor biblioteconomice, ulterior fiind clasificate pe criteriul domeniilor si specializarilor.
Acest sistem este dublat, pentru securitate, printr-o evidenta scriptica, astfel fiind monitorizat dinamic gradul de solicitare a fiecarui document.
Solicitarile din partea utilizatorilor sunt caracterizate printr-un dublu feedback in sensul atat a instruirii in privinta caii de acces ce trebuie urmate, cat si in consiliere alaturi de oferirea informatiei.
Depozitul fondului informational are o capacitate de 650 metri liniari rafturi si este organizat alfabetic si din punct de vedere al domeniilor de specialitate, deocamdata gazduind peste 28.000 de volume. De la infiintare si pana in prezent, prin reorganizari succesive caracteristice constructiilor in timp, biblioteca a inregistrat o continua dezvoltare si imbunatatire a serviciilor oferite. Biblioteca functioneaza cu caracter inchis - de serviciile sale beneficiind elevii, studentii si cadrele didactice.
Monitorizarea dinamicii unitatilor informationale permite ulterior aprecierea obiectiva asupra ponderii de utilizare a fiecarui document in pregatirea de specialitate a elevilor si studentilor.
Sala de lectura ofera confortul si climatul necesare studiului, avand, la aceasta ora, o capacitate de 142 de locuri.
In scopul unei cat mai bune informari in legatura cu aparitiile editoriale, Biblioteca colaboreaza cu toate editurile importante din tara. In plus, exista o veche si foarte buna colaborare cu librariile din Tirgu-Mures.
In ultimii ani, Biblioteca a primit mai multe donatii importante din partea fondatorilor, a unor persoane fizice si juridice din tara si strainatate. In acest sens putem aminti donatia din partea Fondului Monetar International si pe cea din partea Bancii Nationale a Romaniei, ambele cuprinzand materiale de mare actualitate si realizate in conditii grafice de exceptie.
Sustinerea procesului de invatamant, de inalta calitate si performanta, prin achizitionarea materialului informational are in vedere combinarea celui traditional, cartile cu auxiliarele curriculare. Biblioteca dispune de un fond special alcatuit din material informational pe suport magnetic: casete audio si video, compact discuri, etc. In afara documentatiei de specialitate Biblioteca ofera celor interesati posibilitatea consultarii unor carti de beletristica si de cultura generala.
Organizarea infrastructurii si logistica de lucru la nivelul Bibliotecii precum si colaborarea cu o paleta larga a institutiilor similare, la nivel national, atrage dupa sine asigurarea unui proces de instruire peformant.