-
ACTIUNEA CHEIE 1
04.10.2024
-
An scolar 2024-2025 proiect nr. 2024-1-RO01-KA121-VET-000208288 - anunt lansare
03.10.2024
-
Deschiderea anului scolar 2024-2025
03.09.2024
-
OFERTA EDUCATIONALA 2024
09.05.2024
-
Acreditare ERASMUS+
25.03.2024
-
Dotarea cu laboratoare inteligente
25.03.2024
- Toate stirile
Activitati extrascolare
Manifestari stiintifice
Simpozion 2011
-
18.03.2011 - Sesunea de comunicari pe teme de interes general si comunitar "Viitorul incepe azi"
Scoala Postliceala Dimitrie Cantemir Tirgu-Mures, considerata un model pentru invatamantul privat romanesc atat in ceea ce priveste modul de organizare, cat si in ceea priveste dotarea de care dispune si facilitatile pe care le ofera, a organizat in data de 17 martie sesiunea de comunicari pe teme de interes general si comunitar - Viitorul incepe azi.
Aflata la cea de-a X-a editie, sesiunea de comunicari pe teme de interes general si comunitar a Scolii Postliceale Dimitrie Cantemir, are loc in luna martie a fiecarui an si este dedicata prezentarii si dezbaterii de teme actuale politice, economice, sociale, etc. - a caror cunoastere, de catre elevi, este o conditie sine-qua-non a unui grad ridicat de perceptie a evenimentelor nationale si internationale actuale. Pentru implinirea acestui deziderat, elevilor li se asigura prezentarea si explicarea temelor abordate de catre conferentiari de specialitate din domeniile amintite - invitati de catre Scoala in acest scop.
Obiectivul general al sesiunii de comunicari este crearea unei atitudini pro-comunitate si implicarea societati civile in sprijinirea dezvoltarii comunitare.
„Dezvoltarea durabila, asa cum a fost definita la Conferinta Mondiala pentru Mediu si Dezvoltare de la Rio de Janeiro din 1992, cea care asigura cerintele generatiei prezente, fara a compromite sansele generatiilor viitoare de a-si satisface propriile necesitati.” - acestea fiind cuvintele de deschidere a manifestarii, care a avut ca invitat de onoare primarul Tirgu-Mures - ului dr. Dorin Florea.
Deschiderea sesiunii se comunicari a fost facuta de catre directorul Scolii Postliceale Dimitrie Cantemir dr. Cepoi Lucian Radu.
„Atat extinderea si modernizarea retelelor de utilitati publice cat si dezvoltarea invatamantului si culturii, precum si dezvoltarea activitatilor economice, indeosebi a serviciilor, au contribuit la cresterea nivelului de trai si a standardului de viata ale locuitorilor orasului.”
In calitate de primar, dl. dr. Dorin Florea a insistat asupra strategiei de dezvoltare a municipiului si sprijinirea dezvoltarii comunitare prin programe medicale, sociale si educationale adresate grupurilor defavorizate - incurajarea parteneriatelor locale intre administratia publica, ONG - uri si sectorul privat.
„In contextul proceselor complexe de tranzitie suprapuse cu cele de integrare europeana pe care Romania le parcurge in aceasta perioada, una din prioritatile administratiei o constitue dezvoltarea teritoriala durabila, dezvoltarea si consolidarea structurilor regionale, ca palier al integrarii si se bazeaza pe consolidarea unor poli regionali - zone metropolitane - pe un sistem de infrastructuri care sa asigure accesibilitatea teritoriala a proceselor de dezvoltare: dezvoltarea intreprinderilor, piata fortei de munca, atragerea investitiilor, imbunatatirea infrastructurii, a calitatii mediului si a sectorului de servicii.” (dl. dr. Dorin Florea)
„Primaria Tirgu-Mures lucreaza la elaborarea unui nou Plan Urbanistic General (PUG) şi a strategiei de dezvoltare a municipiului. Pe partea de retele edilitare si circulatie s-a intarit convingerea si necesitatea realizarii unei retele stradale mult mai coerente si realizarea centurilor ocolitoare. Pentru ca multe dintre problemele de mediu persista in continuare si datorita lipsei unei retele de strazi care sa degreveze zona centrala si orasul inclusiv de traficul de tranzit. La acest trafic de tranzit se adauga si traficul la nivelul zonei periurbane, faptul ca pentru a ajunge dintr-o localitate de langa municipiul Tirgu-Mures in alta trebuie sa treci prin municipiu si nu exista o relatie rutiera directa intre ele.”
Concluzia sesiunii de comunicari Viitorul incepe azi a Scolii Postliceale Dimitrie Cantemir a fost ca Europa are nevoie de regiuni dinamice, de succes, care sa adaposteasca si sa promoveze competitivitatea, sa poata juca roluri semnificative in dezvoltarea unei Europe echilibrate si durabile si esenta calitatii de oras rezida din pozitia pe care o ocupa in structura retelelor comerciale, politice, sociale si culturale, in cadrul unei regiuni, al unei tari sau la nivel global. Situat în zona central-nordică a României, pe ambele maluri ale cursului superior al raului Mures, a al saisprezecelea ca marime din Romania si al saselea din Transilvania, Tirgu-Muresul, poate fi punctul central al zonei metropolitane.
-
15.12.2011 - Sesiunea de comunicari pe teme de specialitate "Sanatate pentru toti in secolul XXI"
Scoala Postliceala Dimitrie Cantemir a avut onoarea de a desfasura si in acest an o sesiune de comunicari stiintifice pe teme medicale si farmaceutice de actualitate sub sloganul „Sanatate pentru toti in secolul XXI".
Institutia noastra a obisnuit deja lumea medicala si farmaceutica mureseana cu acest tip de manifestari stiintifice de 11 ani, practic astazi fiind cea de-a XI-a editie, ceea ce ne onoreaza si ne mobilizeaza pentru a continua traditia scolii.
Deschiderea sesiunii de comunicari a fost facuta de catre directorul Scolii Postliceale Dimitrie Cantemirdr. Cepoi Lucian, care a salutat prezenta oficialitatilor locale, domnul viceprimar Maior Claudiu, consilierul local Chiorean Ioan, reprezentatii Inspectoratului Scolar Judetean Mures, domnul inspectorMacarie Ioan si doamna Vass Iustina presedinta Colegiului Farmacistilor Mures.
Deasemenea domnul director le-a multumit si elevilor prezenti la sesiunea de comunicari:
„Suntem mandri de performantele voastre, de modul vostru de a va implica in diversele actiuni desfasurate de scoala noastra si in special de participarea voastra la buna desfasurare a acestei sesiuni de comunicari".
Au mai luat cuvantul domnul viceprimar Maior Claudiu, care a apreciat eficacitatea Scolii Postliceale Dimitrie Cantemir care de la aparitia in peisajul educational muresean si pana in prezent, a furnizat absolventi bine pregatiti profesional care ocupa posturi cheie in domeniul sanatatii.
Doamna Vass Iustina s-a adresat in mod special asistentilor de farmacie carora le-a cerut perseverenta, munca asidua si sa incerce sa invete tot ceea ce este mai bun de la profesorii lor dar si de la farmacisti, in cadrul farmaciilor unde isi desfasoara stagiul practic.
Domnul inspector Macarie Ioan, care dupa spusele dansului a fost mereu aproape de Scoala Postliceala Dimitrie Cantemir, a apreciat eforturile dascalilor si ale elevilor care an de an au continuat traditia scolii.
Elevii sub indrumarea cadrelor didactice au realizat lucrari foarte bine documentate, abordand probleme de sanatate conteporane, in scopul educatiei pentru sanatate si a identificarii unor cai noi de abordare a acestora.
Programul sesiunii de comunicari a fost urmatorul:
11:00 - 11:30 - CUVANT DE DESCHIDERE
11.30 - 11:45 - PROGRAM ARTISTIC
11:45 - 14:00 - SUSTINEREA LUCRARILOR
14:00 - 14:30 - PAUZA
14:30 - 15:00 - PREMIERE/CONCLUZII
1. Colesterolul si implicatiile sale in medicina - Georgescu Dragos AMG I
2. Infarctul miocadic - Megheşan Alina AMF I
3. Rectocolita ulcero-hemoragica - Atudorei Loredana, Boer Mădălina AMG I
4. Efectul nociv al alcoolului asupra sanatatii organismului uman - Vigh Tarjan Tas AMF I
5. Laserul si implicatiile sale in medicina - Szabo Hunor AMG I
6. Stresul - Bloj Alina AMF I
7. Infectiile nosocomiale - adevar sau hazard - Burjan Tunde AMG II
8. Diabetul zaharat - Nagy Eniko AMF I
9. Malformatii congenitale de cord - prezentare, factori de risc - Hriscu Iulia AMG III
10. Biodisponibilitatea cerinta de prim ordin in prepararea medicamentelor - Dan Roxana AMF III
11. TBC-ul boala secolului XXI? - Csok Kinga, Kadar Orsalya AMG II
12. Efectul adverse rezultate in urma consumului exagerat de cafea - Demeter Andrea Noemi AMF III
13. Boli tropicale - Gal Erszebet AMG II
14. Efectul dezastruos al substanţelor care produc dependenta - Boloni Eva AMF III
15. Radioterapia - Stoika Andrei, Ciorba Delia AMG I
16. Parkinsonul - Crasi Delia AMG III
17. Fitoterapia traditionala si moderna - Dosa Daniel AMF I
18. Medicina paliativa - raza de umanitate - Moldovan (Rusu) Codruta AMG III
19. Produsele cosmetice - Tirlea Carmen AMF I
20. Sangele placentar salveaza vieti - Ghira Cristina AMG II
21. Incidenta proliferarilor maligne - Serban Adela Cosmina AMF III
22. Intelidon – start inteligent - Salagean Ramona AMG I
23. Boli cu transmitere sexuala - Moldovan Narcis, Babos Apolonia AMG II
24. Screening-ul cancerului de san - Achim (Nicoara) Marina AMG II
Simpozion 2012
-
19.12.2012 - Sesiunea de comunicari pe teme de specialitate "Sanatate pentru toti in secolul XXI"
Simpozion 2013
-
03.04.2013 - Simpozionul "Impreuna pentru sanatate"
Simpozionul "Impreuna pentru sanatate" organizat de Invatamantul Postliceal Sanitar din cadrul Liceului Teoretic Gheorghe Marinescu a inclus si 2 lucrari prezentate de elevii nostrii.
-
24.04.2013 - Simpozionul "Sanatatea o tinta strategica"
La invitatia Fundatiei Laurentia-Scoala Postliceala Sanitara Eugen Nicoara din Reghin am luat parte la Simpozionul "Sanatatea o tinta strategica"
-
13.05.2013 - Simpozionul "Nursis Med"
Simpozionul organizat pe teme medicale de scoala noastra cu invitati de la scoli de specialitate din tara.
-
19.12.2013 - Sesiunea de comunicari pe teme de specialitate "Sanatate pentru toti in secolul XXI"
Simpozion 2014
-
09.04.2014 - Simpozionul "Totul pentru sanatate"
Am participat la Simpozionul "Totul pentru sanatate" organizat de Liceul Teoretic Gheorghe Marinescu, Invatamant Postliceal Sanitar alaturi de celelalte scoli postliceale de specialitate din orasul Tirgu-Mures.
-
25.04.2014 - Simpozionul national "Anticonceptionale Pro si Contra"
La invitatia Colegiului de Afaceri Alba Iulia am luat parte la Simpozionul National al Elevilor din Invatamantul Postliceal Sanitar avand tema "Anticonceptionale Pro sau Contra".
Alaturi de colegi de la Arad, Medias, Alba Iulia din partea Scolii noastre a fost prezentata lucrarea "Pilula contraceptiva. Sanatate sexuala sau psihica?".
-
08.05.2014 - Simpozionul "Nursis Med"
-
18.12.2014 - Sesiunea de comunicari pe teme de specialitate "Sanatate pentru toti in secolul XXI"
Simpozion 2015
-
15.12.2015 - Simpozionul "Sanatate pentru toti in secolul XXI"
În acest an a avut loc a XIV-a ediție a Simpozionul pe teme de specialitate medicală și de farmacie "Sănătate pentru toți în secolul XXI".
Simpozionul s-a desfășurat în cadrul Bibliotecii Serafim Duicu, din campusul Dimitrie Cantemir, cu participarea elevilor școlii postliceale și a cadrelor didactice. În cadrul simpozionului 14 elevi ai școlii au prezentat 11 lucrări la care au lucrat sub coordonarea a 11 cadre didactice. Lucrările au avut o tematică diversă.
Simpozion 2016
-
16 decembrie 2016 - SESIUNEA de comunicari pe teme de specialitate "Sanatate pentru toti in secolul XXI" editia a 16-a
Sesiunea de comunicări a fost creată pentru a ajuta elevii să se familiarizeze cu crearea unui proiect, a unei lucrari sau a unei cercetări. Totodata participanții la aceste sesiuni iși dezvoltă spiritul competitiv, competențele de comunicare și. pot colabora cu cadrele didactice. Toate lucrarile au fost de actualitate, ele au acoperit o tematică variată. Toti participanții au fost premiați dar s-au acordat și premii celor mai deosebite lucrări:
locul I:Metode inovative în realizarea hemostazei joncționale- Ioana Șeulean și Moise Duca Cătălin
locul Ii: Tratamentul cancerului mamar - Irina Gălușcă și Istoria corpului militar - George Ionuț Pop
locul III Toxicomania - Ana Maria Ferestăoariu și Bulimia și anorexia la adolescenți - Larisa Brancea
15 elevi ai scolii au prezentat 12 lucrari la aceasta sesiune. In pauza eleva Moldovan Camelia, anul III AMG, ne-a incantat cu colinde. II multumim.
Sesiune de comunicari 2017
-
14 decembrie 2017 - Sanatate pentru toti in secolul XXI Editia a 17-a
Activitati extrascolare si de interes comunitar
Activitati 2012
-
25.11.2012 - Nu da! Daruieste!
Alaturi de Institutul Est European de Sanatate a Reproducerii si alti parteneri, Scoala Postliceala Dimitrie Cantemir, profesori si elevii au participat activ la actiunile de marcare a Zilei Internationale Impotriva Violentei asupra Femeii.
S-au distribuit materiale de promovare a drepturilor femeii si serviciilor oferite victimelor violentei in familie si s-au oferit 1000 de flori persoanelor de sex masculin cu mesajul: “Nu da! Daruieste!”.
-
29.11.2012 - Marea Unire
1 Decembrie 1918 Marea Unire - Importanta zilei de 1 Decembrie 1918 in istoria poporului roman.
Cu participarea prof. dr. in istorie Ciprian Napradean am rememorat clipe din istoria tarii noastre, momente istorice au avut impact asupra poporului roman.
-
17.12.2012 - Emotii si bucurie de Craciun
Activitati 2013
-
01.03.2013 - Un gand de primavara
Un martisor sub forma unui gand frumos tuturor femeilor din viata noastra!
-
02.12.2013 - Ziua mondiala de lupta anti-SIDA
“Deschideti inima! Sunt la fel ca tine!” impreuna cu Fundatia Alaturi de Voi Romania filiala Tirgu-Mures si alti participanti, Scoala Postlicela Dimitrie Cantemir Tirgu-Mures prin profesorii si elevii sai a luat parte la realizarea unei funde umane in centru orasului Tirgu-Mures in Piata Teatrului - simbol al solidaritatii cu persoanele infectate si afectate de HIV/SIDA, pentru marcarea Zilei mondiale de lupta anti-SIDA.
-
18.12.2013 - Craciun fericit la Caminul de persoane varstnice
In spiritul Craciunului am respectat traditia instituita de ani buni in cadrul Scolii si am fost la Caminul de persoane varstnice cu colindul si cu niste cadouri cumparate din donatii de la elevii nostri si cadrele didactice ale Scolii.
Am fost rasplatiti cu multa emotie si lacrimi de bucurie din partea gazdelor noastre.
Activitati 2014
-
01.12,2014 - Ziua Nationala a Romaniei
Participarea in centrul orasului Tirgu-Mures la manifestarile in cinstea zilei nationale a Romaniei.
-
02.12.2014 - Funda Umana
-
15.12.2014 - Vizita la Centrul Scolar de Educatie Incluziva
-
16.12.2014 - Vizita la Caminul de persoane varstnice
Activitati 2015
-
02.12.2015 - Ziua mondiala de lupta anti-SIDA
Ziua Mondială de Luptă Anti-SIDA este marcată în fiecare an de ADV România (Fundația alături de voi).
„Funda Umană” este un simbol al solidarității cu persoanele infectate/afectate de HIV/SIDA - a fost organizata pentru a X-a oara.
În acest an a fost organizată pentru a X-a oară.
Elevii însoțiți de cadre didactice ale școlii au participat la „Funda Umană” în Tîrgu-Mureș și la marșul comemorativ pentru victimele SIDA.
-
08.12.2015 - Vizita la Caminul de persoane varstnice
Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, ca în fiecare an, am organizat o activitate în colaborare cu B-UNICII de la Căminul pentru persoane vârstnice Tg. Mureș.
Elevii Școlii Postliceale Dimitrie Cantemir i-au colindat, le-au dus daruri în speranța că aduc puțină bucurie în preajma Crăciunului tuturor bunicilor prezenți la această activitate.
Atmosfera a fost plină de căldură și emoție, toți participanții – elevii, bunicii, cadrele didactice ale școlii, personalul medical al căminului – au petrecut o dupa masă plăcută în spiritul crăciunului.
Bunicii s-au bucurat foarte mult și le-am promis că vom colinda și anul care vine.
Activitati 2016
-
06.04.2016 - Actiune de acordare a primului ajutor in caz de incediu
În data de 6 aprilie 2016, în campusul Dimitrie Cantemir din Tg. Mureș, a avut loc o demonstrație de stingere a incendiilor organizată de Inspectoratul pentru situații de urgență „Horea” din Tg. Mureș.
Gazele naturale și electricitatea de pot transforma, într-o clipă, din prieten în dușman dacă nu sunt respectate cu strictețe câteva reguli simple, dar foarte importante, pentru că astfel pot fi prevenite evenimente tragice.
Aceste reguli, dar și multe alte recomandări și îndrumări legate de utilizarea în condiții de siguranță a surselor de energie, au fost împărtășite, miercuri 6 aprilie elevilor Școlii Postliceale Dimitrie Cantemir din Tg. Mureș, de către specialiștii Inspectoratului pentru situații de urgență „Horea”.
Elevii au fost foarte receptivi la informațiile venite din partea specialiștilor.
-
19.04.2016 - Ziua Pamantului
Școala Postliceală Dimitrie Cantemir în colaborare cu B-UNICII de la Căminul pentru persoane vârstnice Tg. Mureș au organizat activitatea ecologică din cadrul proiectului intitulat ”Pământul are febră!”.
Elevii și cadrele didactice au colectat pet-uri și au ajutat la construcția gardului “eco” din curtea interioară a Căminului.
B-UNICII ne-au prezentat obiectele realizate de ei din PET-uri și ne-au povestit cum s-a desfășurat realizarea acestora.
În data de 22 aprilie, elevii școlii, cadre didactice, personalul medical și TESA au sărbătorit împreună cu B-UNICII Ziua Pământului.
Prin această acțiune s-a încercat creșterea gradului de conștientizare a cetățenilor municipiului Tg. Mureș în privința colectării selective a deșeurilor.
-
20.04.2016 - Noaptea bibliotecilor
Bibliotecarii din toată țara organizează evenimente menite să marcheze atât Ziua Bibliotecarului cât și Noaptea Bibliotecilor.
Dacă Ziua Bibliotecarului este o sărbătoare menită să aducă în prim-plan pe cei care practică profesia de bibliotecar și a devenit deja o sărbătoare obișnuită a bibliotecarilor din toată țara, Noaptea Bibliotecilor vine să completeze în mod natural evenimentele ce au loc pe parcusul Zilei Bibliotecarului, fiind un eveniment orientat mai ales spre atragerea utilizatorilor către bibliotecă și creșterea vizibilității de care se bucură bibliotecile.
„Noaptea Bibliotecilor" are ca scop reactivarea şi stimularea preocupărilor pentru lectură, atât lectura de plăcere, cât şi cea destinată studiului şi documentării, în contextul concurenţei cu mediul online.
Evenimentul își propune să atragă cât mai mulţi vizitatori prin organizarea de activități antrenante, în speranţa că ulterior participanții vor deveni prieteni apropiaţi ai bibliotecii.
-
19.10.2016 - Simpozion Serafim Duicu - Arc peste timp In Memoriam (1938-1996)
In data de 19 actombrie 2016, de la ora 16:30 a avut loc simpozionul Serafim Duicu - Arc peste timp, gazduita de Biblioteca Serafim Duicu din campusul Dimitrie Cantemir cu ocazia comemorarii a 20 de ani de la trecerea in nefiinta a marelui carturar.
"Au fost atatea stradanii nobile, s-au cheltuit atatea energii constructive si s-au presarat atatea jertfe exemplare pe taramul culturii acestor locuri, incat ar fi pacat ca timpul, atat de grabit cu noi si atat de necrutator, sa arunce peste ele giulgiul uitarii." - Serafim Duicu
In cadrul acestui simpozion a avut loc un moment poetic din creatia lui Serafim Duicu - "Langa mine tu" sustinut de catre Conf. Univ. dr. Cristinela Padure-Olareanu, actrita - Universitatea de Arte Tg. Mures. Acest moment poetic a fost urmat de o serie de comunicari sustinute de Lazar Ladariu - scriitor, redactor sef al cotidianului Cuvantul Liber; Prof. dr. Valentin Marica - scriitor si publicist; Prof. Univ. dr. Cornel Sigmirean - diresctor al Institutului de Cercetari Socio-Umane Gh. Sincai Tg. Mures; Mariana Cristescu - scriitor si publicist, senior editor la cotidianul Cuvantul Liber; Razvan Duncan - scriitor; Prof. dr. Maria Kozak - inspector scolar pentru limba si literatura romana la Inspectoratul Scolar Judetean Mures; Prof. Dimitrie Poptamas; Prof. Mihail Artimon Mircea si Conf. Univ. dr. Radu Olareanu - actor si regizor Universitatea de Arte Tg. Mures.
In finalul simpozionului s-au acordat premii elevilor participanti la Festivalul-concurs judetean de poezie si eseu pentru elevi si studenti Serafim Duicu.
-
20.10.2016 - Bursa locurilor de munca pentru absolventi
In data de 20 octombrie 2016, incepand cu ora 9:00, a avut loc bursa locurilor de munca pentru absolventi la Centrul Cultural Mihai Eminescu, str.Nicolae Grigorescu nr.19, organizat de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Mures.
La acest eveniment au participat alaturi de reprezentanti ai unor entitati publice, agenti economici de pe raza judetului Mures, care detin locuri de munca disponibile pentru absolventii institutiilor de invatamant de orice nivel care doresc sa se angajeze.
Elevii Scolii Postliceale Dimitrie Cantemir, interesati in obtinerea unui loc de munca, au participat la aceasta Bursa a locurilor de munca insotiti de cadre didactice ale scolii. Fiecare dintre ei a primit pliante, brosuri si au completat cate un chestionar privitor la posibilitatea obtinerii unui loc de munca.
-
21 octombrie 2016 - „Iubiți-vă oasele, protejați-vă viitorul!”
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a identificat osteoporoza ca reprezentand o problema majora de sanatate publica.Ziua internațională a osteoporozei este marcată pe 20 octombrie, anual, prin diverse acțiuni. Tema de anul acesta a Zilei internaționale a osteoporozei, „Iubiți-vă oasele, protejați-vă viitorul!”, face un apel la oameni să ia din timp măsuri pentru a proteja sănătatea oaselor și a mușchilor. Si la Scoala Postliceala Dimitrie Cantemir Tg. Mures a fost marcat acest eveniment, la biblioteca Serafim Duicu unde, doamna doctor Bordean Liliana, a prezentat elevilor si cadrelor didactice prezente o serie de aspecte importante legate de osteoporoza - definitie, factori de risc, diagnostic, prevenire, tratament, s.a.
-
56 noiembrie 2016 - Ziua Mondială a Diabetului – 14 Noiembrie
Diabetul: sa ne protejam viitorul ! Ziua Mondială a Diabetului – 14 Noiembrie Ziua Mondială a Diabetului are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Această zi este marcată la nivel internaţional de către toate asociaţiile membre ale IDF, de furnizorii de servicii de sănătate, cât şi de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare asupra diabetului. În fiecare an, Ziua Mondială a Diabetului se concentrează pe o temă aparte. Din 2009 încoace, tema este prevenirea diabetului şi educarea cu privire la acesta, scopul acestui eveniment fiind să ofere o mai bună informare persoanelor care suferă de diabet, reprezentând şi o manieră de implicare şi de informare a publicului, în general. Marti, 15 noiembrie 2016, la ora 13:00, a avut loc cu aceasta ocazie, o lectie deschisa privind Diabetul. Domnul profesor Mogos Antonescu Dan, medic, a prezentat prima parte a lectiei - el a avut o abordare interactiva, provocandu-i pe cei prezenti in sala in a-si aminti o serie de notiuni prezentate la orele de curs. A doua parte a lectiei, privind tratamentul acestei boli, a fost prezentata de doamna Rad Erzsebet, asistent medical de farmacie.
Activitate 2017
-
16 martie 2017 - Traficul de minori. Traficul de persoane
In data de 16 martie 2017 Inspectorul de specialitate Somesan Nicoleta din cadrul Centrului Regional Tg. Mures al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) a desfasurat o activitate de informare a elevilor Scolii Postliceale Dimitrie Cantemir Tg. Mures pe tema traficului de persoane si a traficului de minori. S-au prezentat informatii legate de formele de exploatare si sfaturi privind evitarea victimizarii, inclusiv prin intermediul retelelor de socializare. II multumim doamnei inspector pentru prezentare.
-
21 martie 2017 - Ziua Europeana a creativitatii la Cantemir
Creativitatea nu înseamnă să găseşti un lucru, ci să faci ceva din el după ce l-ai găsit. (James Russell Lowell) In data de 21 martie 2017, a avut loc in cadrul bibliotecii Serafim Duicu prima editie a Zilei europene a creativitatii, organizata de Scoala Postliceala Dimitrie Cantemir si de Universitatea Dimitrie Cantemir. La acest eveniment au participat si elevi ai Liceului Tehnologic Gheorghe Sincai din Tg. Mures Conform DEX-ului a crea inseamna A face ceva ce nu exista înainte; a întemeia, a produce, a înființa. Am profitat de aceasta zi pentru a arata ca elevii, studentii si cadrele didactice ale SPDC si UDC sunt persoane creative si chiar daca se pregatesc pentru profesii care nu au nici o legatura cu lumea artei au capacitatea de a crea ca niste adevarati artisti. Am avut placerea de a participa la acest eveniment si m-am bucurat sa vad un numar atat mare de participanti creativi - elevi, studenti si cadre didactice - care au avut curajul de a-si expune lucrarile pe standurile pregatite de organizatori. Am avut un numar foarte mare de vizitatori care au avut ocazia de a-si incanta privirea si sufletul cu lucrarile expuse. Feed-back-ul obtinut a fost unul foarte bun, vizitatorii s-au bucurat si au apreciat lucrarile si momentele artistice din cadrul evenimentului. Atmosfera a fost una destinsa si plina de bucurie si cred ca sunt in asentimentul tuturor cand spun ca de abia asteptam urmatoarea editie.
-
7 decembrie 2017 - "Cu violenta pierzi mereu"
La nivel international, in fiecare an, in perioada 25 noiembrie - 10 decembrie, se desfasoara Campania celor 16 zile de activism impotriva violentei, ce are ca scop cresterea gradului de constientizare asupra formelor de manifestare a violentei ca o incalcare a drepturilor omului. In cadrul Scolii Postliceale Dimitrie Cantemir, doamna psiholog drd. Moldovan Sorina a prezentat elevilor din anul IA si B AMG o lucrare activ-participativa cu titlul "Cu violenta pierzi mereu" in care a specificat tipurile de violenta, profilul agresorului si al victimelor, s-a urmarit si un scurt-metraj elocvent despre urmarile violentei in familie asupra copiilor. In final elevii impreuna cu doamna profesoara Mogos Antonescu Alina si alte cadre didactice au realizat o cruce rosie din nasturi (simbolul campaniei "Cu violenta pierzi mereu") avand ca scop implicarea elevilor si cadrelor didactice ale scolii - membrii ai comunitatii muresene - privind violenta in familie si nu numai, precum si asupra consecintelor de cele mai multe ori dramatice. Asa cum nasturii tin lucrurile impreuna, asa fiecare dintre noi poate fi "nasture" pentru relatiile cu cei din jurul sau.
-
8 decembrie 2017 - Traditii si obiceiuri de sarbatori la Scoala Postliceala Dimitrie Cantemir.
Craciunul bate la usa! Bradul este un element important al Craciunului. La initiativa Comisiei de activitati extrascolare si interes comunitar, in acest an, cadre didactice si elevi au impodobit un brad de craciun cu tema medicala! Am ascultat colinde si ne-am bucurat impreuna in jurul bradului nostro tematic.
-
12 decembrie 2017 - Colindand b-unicii!
Activitate 2018
-
24 ianuarie 2018 - Mica Unire
Mica unire este considerat a fi primul pas important pentru formarea statului national unitar roman, dupoa ce la 5 ianuarie 1859 A;exandru Ioan Cuza a fost ales in unanimitate domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859, este ales si domn al Tarii Romanesti.
Elevi ai scolii au participat la evenimentul "Unirea este Romania" organizat in piata Teatrului din Tirgu Mures de catre primaria Tirgu Mures
-
24 ianuarie 2018 - “Române, să fii bun!”
24 ianuarie 2018 B-unicii de la Căminul pentru persoane vârstnice din Tîrgu Mureș au marcat Ziua de 24 Ianuarie 1859, printr-un eveniment pe care l-au numit: “Române, să fii bun!” Cum a decurs acest eveniment la care au participat și elevi ai Școlii Postliceale Dimitrie Cantemir? *Kozi-Băldean Annamaria și Moldovan Ionuţ, elevi în anul I, specializarea Asistent Medical Generalist a Școlii Postliceale Dimitrie Cantemir au făcut o scurtă prezentare a momentului istoric de la 24 ianuarie 1859, iar colegul lor Comșa Bogdan a cântat „Transilvanie frumoasă” și „Treceţi batalioane române Carpatii” acompaniat de cei din sală; ceilalţi elevi prezenţi au împărţit panglici tricolore bunicilor. *Un grup de bunici l-au evocat pe Alexandru Ioan Cuza și faimosul Moş Ion Roată jucând sceneta „Moș Ion Roata și Unirea” *Cântece patriotice, de simțire românească oferite de solistele Grupul “Mureșencele” și solistele Ansamblului Artistic Profesionist „Mureșul" și anume: Leontina Pop, Dorina Oprea, Dorina Grad și Maria Sântean Faghiura. *La final toţi cei prezenţi s-au prins în Hora Unirii.
-
15 ianuarie 2018 - Mihai Eminescu
168 de ani de la nașterea marelui poet național Mihai Eminescu „Patriotismul nu este iubirea țărânei, ci iubirea trecutului. Fără cultul trecutului nu există iubire de ţară." Mihai Eminescu
Ieri, 15 ianuarie 2018, în organizarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş în parteneriat cu Consiliul Judeţean Mureş, Primăria municipiului Târgu Mureş şi Biblioteca Judeţeană Mureş, a avut loc evenimentului „La steaua …”, de la statuia poetului, din Târgu Mureş, Au fost prezenţi domnul Ministru al Eduacţiei Liviu Pop, Lucian Goga prefect al judeţului Mureş, preotul Olimpiu Zăhan protopop al municipiului Târgu Mureş, elevi si cadre didactice ale şcolilor din oraş inclusiv Şcoala Postliceală Dimitrie Cantemir.
-
26 februarie 2018 - Ne pregatim de Martisor!
Elevii scolii noastre s-au intalnit pentru a confectiona martisoare cu care vor participa la Ziua europeana a creativitatii artistice.
In 1 Martie este marcata in Romania ziua Martisorului - simbol al primaverii.Conform unor opinii aceast obicei este exclusiv romanesc si nu mai exista la alte popoare. Altii sustin ca aceasta sarbatoare traditionala romaneasca si ca unele popoare vecine - cum ar fi bulgarii, l-aiu preluat datorita frumusetii obiceiului.
-
26 februarie 2018 - Activitate umanitara
Elevii specializarii Asistent Medical Generalist ai Scolii Postliceale Dimitrie Cantemir au adunat o suma de bani cu care au achizitionat scutece absorbante si manusi de unica folosinta pe care le-au donat Centrului de Servicii pentru Copilul cu Deficiente Neuropsihiatruice Sighisoara.
Rezidentii i-au rasplatit cu martisoare confectionate de ei.
-
6 martie 2018 - Campanie de masurare a tensiunii arteriale
-
7 martie 2018 - Ziua femei in anul centenarului Marii Uniri
Elevi din anul I specializarea Asistent Medical Generalist si anul II specializarea Asistent Medical de Farmacie au participat la o activitate extrascolara in care doamna Mogos Antonescu Alina a prezentat o lucrare pe tema semnificatiei si istoricul zilei de 8 martie si prezentarea domnului Gabriel Silaghi, profesor de istorie la Scoala Gimnaziala "Friederich Schiller din Tg Mures"Regina Maria si istoricul Marii Uniri"
-
10 martie 2018 - Ziua bolilor rare
-
20 martie 2018 - Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Tg Mures - despre donarea de sange
-
21 martie 2018 - Ziua Europeana a Creativitatii Artistice
"Creativitatea nu inseamna sa gasesti un lucru, ci sa faci ceva din el dupa ce l-ai gasit" - spunea poetul James Russell Lowell
Scoala Postliceala Dimitrie Cantemir si Universitatea Dimitrie Cantemir au organizat cea de a doua editie a zilei europene a creativitatii artistice. Vizitatorii au fost invitati sa admire "creatiile" celor 23 de expozanti - elevi, studenti, cadre didactice si invitati speciali cu o varietate de "creatii": pictura, arta grafica, quilling, bijuterii, fotografii, obiecte decorative, imbracaminte, ii lucrate manual, hainute pentru catelusi. De asemenea vizitatorii si-au putut pune in practica indemanarea si ideile creative in cadrul atelierelor de creatie - tehnica quilling, pictura pe pene, imprimare de tricouri, atelier foto. La eveniment au fost si momente artistice apreciate de toata lumea.
In urma voturilor publicului au fost alesi castigatorii editiri:
Mucha Klara - fotografie - eleva a Scolii Postliceale Dimitrie Cantemir
Anca Nemes - atelier imprimare tricouri - cadru didactic UDC
Raluca Buruiana, Ruxandra Vasilovici si Sebastian Petrisor - moment artistic folk
Felicitari castigatorilor si tuturor participantiloe - oameni deosebiti, artisti adevarati!
-
27 martie 2018 - Sanatatea femeii!
Elevii specializarii Asistent Medical Generalist ai scolii au participat la Sesiunea de lucrari "Sanatatea femeii" cu 9 lucrari coordonate de 5 cadre didactice ale scolii.
Femeile, fiinte fascinante, complexe, sensibile, minunate, a caror sanatate este foarte importanta. Grija pentru sanatate este o responsabilitate care revine nu doar sistemului de sanatate sau profesionistilor, ci si fiecarui dintre noi.
-
28 martie 2018 - Donare de sange!
15 elevi ai specializarii Asistent Medical Generalist s-au alaturat donatorilor de sange - s-au prezentat la Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Tg. Mures.
Fiecare donator de sange este un erou!
Felicitari si multumiri elevilor care au donat sange pentru a salva vieti dovedind ca alegerea meseriei de asistent medical generalist nu a fost intamplatoare, ca sunt pregatiti sa ingrijeasca pacientii, ca sunt empatici si ca respecta fiinta umana!
Promovarea ofertei educationale
2011
-
11.04.2011 - Targul Educational Mures
Primul Targ Educational din judetul Mures a fost organizat in perioada 8-10 aprilie la initiativa Revistei Transilvania Business cu sprijinul Inspectoratului Scolar Judetean Mures.
Targul Educational Mures a fost organizat la parterul si la etajul 1 al complexului Mures Mall si a putut fi vizitat dupa urmatorul program: vineri, 8 aprilie, intre orele 13:00 - 22:00 iar sambata si duminica, 9-10 aprilie, intre orele 10:00 - 22:00.
Evenimentul s-a adresat in special elevilor din clasele a VIII-a si a XII-a care au avut astfel posibilitatea de a face cunostinta cu oferta educationala a liceelor si scolilor postliceale din judetul Mures si a mai multor universitati din judetele Mures, Sibiu si Cluj.
Printre liceele, scolile postliceale si facultatile participante putem aminti: Universitatea de Medicina si Farmacie Tirgu-Mures, Universitatea Dimitrie Cantemir Tirgu-Mures, Universitatea Petru Maior Tirgu-Mures, Univestitatea Babes Bolyai Cluj-Napoca - extensia Mures, Universitatea de Arta Teatrala Tirgu-Mures, Universitatea Lucian Blaga Sibiu, Universitatea Hyperion, Scoala Postliceala Dimitrie Cantemir, Scoala Posliceala Gheorghe Marinescu, Fundatia Laurentia, Scoala Eugen Nicoara Reghin, Colegiul National Alexandru Papiu Ilarian, Colegiul National Unirea, Liceul Teoretic Bolyai Farkas, Grupul Scolar Constantin Brancusi, Grup Scolar Gheorghe Marinescu, Liceul cu Program Sportiv Szasz Adalbert.
"Practic, la targ vor participa cu standuri reprezentanti ai liceelor, scolilor postliceale si universitatilor, iar elevii vor avea posibilitatea de a se informa cu privire la oferta educationala a acestora, astfel incat atunci cand vor alege liceul, scoala postliceala sau universitatea unde doresc sa isi continue studiile, sa o faca in cunostinta de cauza" - a declarat Florin Marcel Sandor, director de marketing al revistei Transilvania Business si manager al proiectului.
Deschiderea oficiala a primei editii a Targului Educational Mures a avut loc vineri, 8 aprilie, la ora 13:00, in prezenta reprezentantilor autoritatilor locale si ai ISJ Mures.
Dintre numerosi invitati il putem aminti pe viceprimarul municipiului Tirgu-Mures, Claudiu Maior, care a avut doar cuvinte de apreciere pentru organizarea acestui eveniment.
„Ii felicit pe cei care au organizat acest targ, deoarece in primul rand concurenta naste progres. Cred ca cel mai important este sa reusiti sa le spuneti tinerilor care termina 12 clase sa se indrepte spre oricare din universitatile din Tirgu-Mures pentru ca avem cu ce sa ne laudam. Ii felicit pe toti cei care sunt prezenti, iar in ceea ce priveste liceele, cu siguranta avem cu ce sa ne mandrim."
Partenerii Targului Educational Mures au fost companiile E.ON, Anvergo, Mures Mall, Adwise, Joma Romania si Party DJ'S, iar partenerii media ai evenimentului au fost Zi de zi, Ziarul de Mures, Antena Group, Televiziunea Tirgu-Mures, Nepujsag, Cuvantul Liber, Realitatea TV Tirgu-Mures, Kiss FM, Magic FM si Kozpont.
2016
-
03.04.2016 - Targul Educational Mures
Elevii mureșeni au avut ocazia să afle ultimele noutăți referitoare la oferta educațională a universităților, școlilor postliceale și liceelor pentru anul școlar 2016-2017, în cadrul Târgului Educațional Mureș 2016.
Unitățile de învățământ participante au avut posibilitatea să-și prezinte oferta, produsele şi avantajele acordate viitorilor cursanţi în cadrul unui stand, iar elevii și părinții au avut, astfel, ocazia să obțină informații detaliate privitoare la oferta educațională a anului școlar 2016-2017.
-
21.04.2016 - Scoala altfel - un mod nou de abordare a activitatilor
Educaţia nu se realizează doar într-un cadru formal, în cadrul grădiniţelor şi al şcolilor, ci şi prin activităţi extracurriculare şi extraşcolare.
Acest lucru îşi propune şi programul de o săptămână „şcoala altfel”.
Scopul acestui program este implicarea tuturor elevilor și a cadrelor didactice în activități care să răspundă intereselor și preocupărilor diverse ale elevilor, să pună în valoare talentele și capacitățile acestora în diferite domenii, nu neapărat în cele prezente în curriculumul național și să stimuleze participarea lor la acțiuni variate, în contexte nonformale.
Ne-ai vizitat campusul elevi și cadre didactice de la Grupul Școlar "Ion Vlasiu" , Grupul Școlar "Constantin Brâncuși", Liceul Tehnologic Gheorghe Șincai, Liceul cu Program Sportiv "Szasz Adalbert", Colegiul Agricol "Traian Săvulescu" şi Colegiul Economic "Transilvania".
Concursuri si olimpiade
2014
-
29-31.05.2014 - Concursul National al Scolilor Postliceale din Romania
Am participat cu un numar de 3 elevi la Concursul National al Scolilor din Romania organizat sub titulatura - ASISTENTUL MEDICAL SI EXCELENTA IN PROFESIE organizat de Scoala Postliceala Sanitara Christiana din Zalau.
2016
-
10-13.05.2016 - Conferinta Internationala a Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania
A avut loc cea de a XIV-a Conferință Națională și a III-a Conferință Internațională a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, eveniment organizat de filiala Brașov în parteneriat cu filiala Covasna.
În fiecare an organizarea conferinței Ordinului este o provocare pe care prin rotație, filialele și-o asumă, cu scopul de a vă oferi evenimente care răspund cât mai adecvat nevoilor de dezvoltare profesională, de socializare cu colegi din întreaga țară, de apartenență la un grup de profesioniști dedicați profesiei, pacienților și echipelor pluridisciplinare pe care le reprezentăm.
Organizatorii și-au propus ca dincolo de achiziția științifică să asigure momente speciale, o atmosferă plăcută, ospitalitate și amintiri frumoase din minunatul decor al meleagurilor brașovene.
Tema evenimentului a fost ”Profesia de asistent medical în mileniul trei, perspective internaționale”.
În cadrul secțiunii de comunicări, eleva Școlii Postliceale Dimitrie Cantemir din Tg. Mureș, Șeulean (Kiraly) Ioana, însoțită de doamna Cătană Maria – cadru didactic al școlii, a prezentat lucrarea “Administrarea medicamentelor prin abordarea intraosoasă sternală”.
Această lucrare a impresionat auditorul.
După evaluarea prezentării, lucrarea a fost premiată cu Premiul Special.
Felicitări elevei noastre.
Festivitati
2014
-
13.06.2014 - Festivitate de absolvire 2014
Festivitatea de absolvire a elevilor din anul III specializarea Asistent Medical Generalist si Asistent Medical de Farmacie a avut loc la Casa de Cultura Mihai Eminescu cu participarea reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean Mures si a parintilor.
Au fost premiati cei mai buni elevi de la cele doua specializari.
2015
-
14.09.2015 - Festivitatea de deschidere a anului scolar 2015-2016
In data de 14 septembrie 2015 a avut loc festivitatea de deschidere a noului an școlar.
Elevii din anul I au fost întâmpinați de către cadrele didactice și elevii din anii mai mari.
Urmează pentru ei 3 ani în care se vor pregăti pentru specializările Asistent Medical de Farmacie și Asistent Medical Generalist.
-
19.06.2015 - Festivitate de absolvire 2015
Absolventii Scolii Postliceale Dimitrie Cantemir din Tg. Mures, de la profilurile Asistent Nedical de Farmacie si Asistent Medical Generalist, au participat, vineri, 19.06.2015 la ora de dirigentie care a avut loc in campusul Dimitrie Cantemir. Aici si-au luat ramas bun de la cadrele didactice care le-au indrumat pasii spre o noua si frumoasa meserie, aceea de asistent medical de farmacie si asistent medical generalist.
Dupa ora de dirigentie, proaspetii absolventi s-au deplasat la Palatul Culturii din Tg. Mures, acolo unde, li s-a organizat festivitatea de absolvire.
Festivitatea de absolvire a Scolii Postliceale Dimitrie Cantemir s-a incheiat cu decernarea de diplome, premii pentru absolventii cu cele mai bune rezultate si promisiunea ca vor respecta juramantul lui Hipocrate.
2016
-
24.06.2016 - Festivitatea de absolvire
La Sala Palatului Culturii din Tg. Mureș a avut loc festivitatea de absolvire a elevilor de la specializările Asistent Medical de Farmacie și Asistent Medical Generalist ai Școlii Postliceale Dimitrie Cantemir.
Cei 257 absolvenți au intrat în sală pe acordurile imnului Gaudeamus Igitur și în aplauzele părinților și celor care au venit să le fie alături în acest moment important pentru ei.
Au ascultat discursurile domnului Macarie Ioan, Inspector şcolar – învăţământ profesional şi tehnic, învățământ particular și alternative educaționale și ale doamnei Kiraly Tunde Matild, Președintele O.A.M.G.M.A.M.R. Mureş.
Au ascultat sfaturile date de către directorul școlii, responsabilii Comisiilor Metodice și ai C.E.A.C., au aplaudat premianții școlii și au urmărit ceremonia de predare a cheii elevilor din anul I.
S-au bucurat alături de aparținători și cadrele didactice ale școlii pentru încheierea unei etape importante din viața lor.
-
12.09.2016 - Festivitate de deschidere a anului scolar 2016-2017
In data de 12 septembrie 2016 a avut loc deschiderea noului an scolar, care aduce impreuna viitorii elevi si cadrele didactice, dar si parintii, rudele si sustinatorii viitorilor elevi pentru a sarbatorii prima zi de scoala.
In cadrul festivitatii de deschidere a noului an scolar al Scolii Postliceale Dimitrie Cantemir, li s-a urat bun venit si li s-a explicat cum poti sa devii un om de succes, un profesionist in meseria pe care ti-ai ales-o. Li s-a vorbit despre caliatea personalului, a serviciilor si implicarea cadrelor didactice, precizandu-se ca au facut o alegere foarte buna.
La finalul festivitatii, cadrele didactice prezente le-au urat viitorilor elevi un an scolar cu rezultate frumoase, cu bucurii si multe realizari.
2013
-
16 septembrie 2013 - Festivitate de dechidere a anului scolar 2013-2014
La fel ca in orice alt loc din tara si la Scoala Postliceala Dimitrie Cantemir inceputul acestei saptamani a adus finalul vacantei de vara si nou an scolar. Un nou an scolar, care reprezinta o noua etapa pe treapta formarii profesionale.
Scoala Postliceala Dimitrie Cantemir si-a deschis, azi, 16 septembrie 2013, portile incepand cu orele 9, asteptandu-si elevii ca in fiecare an.
Festivitatea de deschidere a noului an scolar a avut loc in Campusul Dimitrie Cantemir, unde au fost prezenti in numar foarte mare proaspat absolventi de liceu, tineri si adulti, care au dorit sa faca o schimbare in viata lor si au optat fie pentru meseria de asistent medical de farmacie, fie pentru asistent medical generalist, profiluri pe care Scoala Postliceala Dimitrie Cantemir le are in acest an scolar, acestia fiind insotiti de rude, prieteni sau cunostinte. Fiecare din cei prezenti in curtea scolii a impartasit cu elevii si profesorii emotiile inerente unui nou inceput.
La finalul festivitatii fiecare coordonator de clasa si-a condus elevii spre salile de curs, unde acestia au primit orarele, au fost incurajati sa depuna eforturi sustinute pentru ca rezultatele lor sa fie cat mai bune si sa duca mai departe renumele Scolii Postliceale Dimitrie Cantemir si li s-a urat succes in noul an scolar.
2017
-
21 iunie 2017 - Festivitate de absolvire 2017
Festivitatea de absolvire de la A la Z - promotia 2014-2017
In data de 21 iunie 2017, la ora 11:00, a avut loc ultima ora de dirigentie la Scoala Postliceala Dimitrie Cantemir. La ora 14:00, la Palatul Culturii din Tg. Mures, a avut loc festivitatea de absolvire a SPDC, specializarile Asistent Medical Generalist si Asistent Medical de Farmacie.
-
11 septembrie 2017 - Festivitatea de deschidere a anului scolar 2017-2018